نقش طالبی در رفع تشنگی

مواد غذایی موثر در سلامت دستگاه گوارش: فیبر غذایی
۱۰ شهریور ۱۳۹۸

طالبی

طالبی میوه ای آبدار است که تشنگی را بر طرف می نماید، مصرف این میوه به علت داشتن پتاسیم بالا در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و فشار خون موثر است. با توجه به نتایج تحقیقات مبنی بر نقش پتاسیم در تنظیم فعالیتهای عصبی ، ماهیچه ای، همچنین تنظیم آب بدن، طالبی با داشتن مقادیر مناسبی از پتاسیم می تواند نقش مهمی در این موارد داشته باشد.

از املاح دیگر موجود در طالبی می توان به کلسیم، منیزیم و فسفر اشاره کرد. همچنین طالبی سرشار از پیش ساز ویتأمین A است که می تواند به تأمین بخشی از ویتامینA ِبدن کمک کند. ویتأمین Aدر حفظ سلامت چشم و بینایی، همچنین تأمین رشد و نمو و بهبود عملکرد ایمنی بدن نقش دارد. از اینرو مصرف طالبی برای تأمین سلامت و رشد و نمو می تواند مفید باشد. طالبی همچنین حاوی ویتامین C و برخی ویتامینهای گروه B نیز می باشد که در تأمین بخشی از نیازهای بدن به این مواد مغذی کمک می کند.

نتایج تحقیقات علمی، اثرات مفید آنتی اکسیدانی مصرف عصاره طالبی را بر روی حیوانات نشان داده است، همچنین دیده شده که عصاره طالبی می تواند اثرات مفیدی در جهت پیشگیری از صدمه به آئورت داشته باشد و به بهبود سلامت قلب و عروق کمک کند. با توجه به نتایج تحقیقات، مصرف طالبی می تواند در حفظ سلامتی از اهمیت خاصی برخوردار باشد. از اینرو گنجاندن این میوه خوش طعم و آبدار در برنامه غذایی روزانه بویژه در فصل تابستان توصیه می شود. اما به دلیل شیرینی آن و برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی، به ویژه در افراد دیابتی، باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کرد.

هندوانه (تهیه کننده: مینا کاویانی مسئول واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور)

هندوانه با داشتن بیش از ۹۰ درصد آب، میوه شیرین و آبداری است که حاوی مقادیر مناسبی از پیش ساز ویتامین A املاحی مثل پتاسیم و برخی ویتامینهای گروه  B مانند ویتامین B1، B2 و نیاسین می باشد.

همچنین بیش از ۵۰ نوع از انواع رنگدانه های گیاهی از جمله لیکوپن و بتاکاروتن در هندوانه شناخته شده اند که با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی احتمالاً در پیشگیری از بیماری های مزمن نظیر بیماری های قلبی – عروقی و سرطان نقش دارند. تحقیقات نشان داده است که مصرف روزانه مقادیر نسبتاً بالای آب هندوانه طبیعی (حدود ۵/۱ لیتر یا ۶ لیوان) به مدت ۳ هفته، می تواند موجب افزایش اسید آمینه آرژنین از طریق تاثیر بر افزایش ساخته شدن آن در خون شود.

از آنجایی که اسید آمینه آرژنین برای نوزادان، کودکان و بزرگسالانی که دچار بیماری های التهابی و عفونی حاد شده اند ضروری است و ارتباط مستقیمی با بهبود عملکرد سیستم ایمنی دارد، به نظر می رسد هندوانه و یا آب هندوانه طبیعی در چنین شرایطی برای بهبود وضعیت سلامت افراد مفید باشد.

مینا کاویانی

مسئول واحد آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه وصنایع غذایی