یکی از رسالتهای مهم انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور تلاش برای ارتقای سواد و دانش تغذیهای با هدف کسب مهارت و تغییر رفتار مردم است.
به گزارش روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور دکتر جلالالدین میرزایرزاز در نخستین جلسه کارگروه کمپین ارتقاء فرهنگ و دانش تغذیهای با بیان مطلب بالا افزود: در راستای این رسالت مهم، واحد ترجمان دانش تغذیه و آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایغ غذایی کشور یک برنامه جامع آموزش اصول تغذیه سالم را پیشنهاد کرده است که مهمترین اصول حاکم بر آن مشارکتی بودن،جامع نگری و پایداری برنامه است.
وی تصریح کرد: این برنامه جامع با شناسایی و تحلیل ذینفعان و جلب مشارکت آنها سعی دارد آموزش را در تمام ابعاد و تمام گروهها به طور همزمان در طی یک فرایند مداوم، هدفمند، جهت دار و آیندهنگر پیش ببرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور گفت: در این برنامه نفوذ بالای رسانههای جمعی برای حساس سازی و حمایت عمومی و بسیج گروههای اجتماعی به منظور انتشار اطلاعات بین مردم و دریافت بازخورد از نیازهای جامعه یک استراتژی مهم خواهد بود.
این استاد دانشگاه افزود: ظرفیتسازی و گسترش شبکه حمایتکنندگان برنامه، توانمندسازی و ارتقای دانش نیروی انسانی، تخصیص منابع و خلق شرکای متعدد زیرساختهای لازم را برای این برنامه فراهم میکند. دکتر میرزای رزاز با اشاره به مفهوم عدالت در سیاستهای نظام سلامت یادآور شد: سلامت انسانها در چشماندازی وسیع شامل ابعاد مختلف جسمی، روانی، روحی و اجتماعی است و مفهوم عدالت که در اهداف و چارچوب سیاستهای نظام سلامت گنجانده شده بیانگر این است که برخورداری از سطح کامل سلامت حق همه انسانها بدون توجه به نژاد، مذهب، وضعیت اقتصادی و اجتماعی است.
وی یادآور شد یکی از مهمترین جنبههای سلامت جامع که از اهداف اصلی توسعه پایدار نیز میباشد برخورداری از تغذیه سالم در چهارچوب سبک زندگی ایرانی اسلامی است و آموزش، نقش محوری در تحقق این هدف دارد.
وی با اشاره به روند شیوع بیماریهای غیرواگیر در ایران بیان داشت: با توجه به روند افزایشی بیماریهای غیرواگیر در ایران و نقش غیرقابل انکار اصلاح الگوی تغذیهای و تامین غذای سالم در پیشگیری از این بیماریها که در سند پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر هم درج شده است ارتقای سواد و دانش تغذیهای تبدیل به یک اولویت مهم در کشور است و سالهاست که در حوزه سلامت، برنامههای آموزشی مختلفی طراحی و اجرا میشود و یکی از زیربنایی ترین آنها آموزش اصول تغذیه سالم به مردم است.
این استاد دانشگاه با اشاره سیاستهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اسناد بالادستی، قانون اساسی، چشمانداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404، سیاستهای کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری و برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، نقشه جامع علمی کشور و نقشه تحول نظام سلامت خاطرنشان کرد: آموزش همگانی تغذیه به منظور اتخاذ رفتارهای غذایی مطلوب و استفاده از غذای سالم به صورت پایدار و مستمر مورد تاکید قرار گرفته است.
وی در تشریح این برنامه گفت: این برنامه در سطح و گسترههای مختلف فردی، منطقهای و ملی طراحی شده و مراحل اجرایی آن شامل تحلیل وضعیت موجود، تعیین اهداف کلان و خرد، شناسایی و تحلیل ذینفعان و تعیین استراتژیها و ترسیم نقشه راه و برنامه عملیاتی و پایش و ارزشیابی برنامه حین اجرای برنامه است.
وی جلب مشارکت سیاستگذاران و صاحب نظران، افراد کلیدی در حوزه سلامت، مدیران اجرایی و مدیران رسانه ها را شرط تحقق اهداف این برنامه دانست.
دکتر میرزای رزاز از دستاوردهای اجرای این کمپین در سطح کشور و ملی رعایت اصول تغذیه سالم توسط مردم، حفظ و ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر مرتبط با تغذیه، چاقی و اضافه وزن دانست و افزود: توجه به اصول تغذیه سالم در برنامهریزیها و سیاستهای دولت و جلب توجه صنایع به اصول تغذیه سالم و در نظر گرفتن آنها در برنامهریزیهای اقتصادی و صنعتی از دیگر دستاوردهای این برنامه است.