انتخاب و آماده سازی هوشمندانه غذاها ، اولین گام در کنترل وزن کودکان بوده و توصیه می شود در میان وعده های غذایی روزانه ی کودکان، بیشتر از میوه ها ، سبزی ها ، لبنیات کم چرب، مغزها و خشکبار استفاده شود.
به گزارش روابط عمومی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، منیره دادخواه، کارشناس تغذیه ، در خصوص چاقی کودکان در کشور گفت: شیوع اضافه وزن و چاقی کودکان مسئله ای است که در بیشتر کشورها از جمله ایران رو به افزایش بوده و علت اصلی آن شیوه زندگی خانواده ها در عصر حاضر می باشد.
به عبارتی در کنار بی تحرکی یا کمی فعالیت بدنی روزانه ، مقدار و بار مصرف مواد غذایی پر کالری ( مواد غذایی حاوی چربی و قند زیاد ) افزایش قابل توجه ای پیدا کرده و کودکان نیز از این معضل مستثنی نیستند.
وی به این موضوع اشاره کرد که : زندگی ماشینی امروز و مشغله زیاد خانواده ها سبب شده که والدین فرصت کافی برای گذراندن زمان با کودکان خود و آماده سازی غذا در منزل را نداشته باشند ، این مسئله سبب شده، هم دفعات مصرف غذاهای آماده ، انواع Fastfoot و میان وعده های پر کالری و کم ارزش ، افزایش یابد و هم زمان تخصیص یافته به ورزش و تحرک بدنی در هفته ناچیز باشد .
این کارشناس تغذیه در خصوص رژیم غذایی کودکان گفت: معمولا به کودکان که در سن رشد هستند ، رژیم کاهش وزن داده نمی شود ولی وقتی میزان مصرف غذایی آن ها مطابق با نیاز روزانه شان بر حسب سن و جنس باشد ، به طبع به کنترل وزن و پیشگیری از چاقی کمک خواهد کرد .
دادخواه افزود: برای دریافت غذایی که متناسب با نیاز کودکان باشد ، باید هم به سبد خرید و هم به سفره غذایی خانواده توجه شود. مخصوصا در مورد کودکان دبستانی و پیش دبستان که عمده ی مصرف غذایی آن ها وابسته به این دو بخش( سبد خرید و سفره غذای خانواده) می باشد .
جایگزین کردن انواع میوه و سبزی ، لبنیات کم چرب و خشکبار به جای انواع شیرینی ، آبمیوه صنعتی ، نوشابه ، شکلات و آبنبات ، کیک و کلوچه و بیسکویت ، چیپس ، پفک و….. در سبد خرید خانواده ، تاثیر بسزایی در پیشگیری و کنترل چاقی خواهد داشت .
همچنین تهیه و آماده سازی هوشمندانه ی غذا برای وعده های اصلی ( صبحانه ، ناهار وشام) روزانه نیز از حائز اهمیت است ، به زبان ساده ، کاهش بار مصرف غذاهای سرخ کرده و چرب ، عدم استفاده از قند و شکر در تهیه غذاها ، کاهش بار و مقدار مصرف برنج ساده و نان سفید و در نهایت استفاده ی بیشتر از سبزی ها ، حبوبات در تهیه غذای سفره ، از جمله اقدامات مثبت در این زمینه است .
وی نظارت بر وعده ها و میان وعده های غذایی، تنظیم ساعت خواب شبانه و میزان فعالیت و تحرک بدنی روزانه ی کودکان را از گام های بعدی ، موثر در کنترل وزن دانست .
دادخواه در ادامه به تغذیه کودکان در بحران کرونا و تعطیلی مدارس اشاره کرد و اظهار داشت:
به واسطه بحران کرونا که مدارس تعطیل شد، متاسفانه کودکان و نوجوانان فرصت فعالیت بدنی و بازی های حرکتی در مدرسه و زنگ ورزش را از دست داده اند، اما خانواده ها می توانند برای جبران این مسئله تا حدودی با توجه به امکانات خود، فرصت هایی را برای این مهم ، فراهم نمایند ، به عنوان مثال : ساعات بازی و فعالیت های نشسته در روز را محدود نمایند . زمانی را به انجام نرمش و حرکات ورزشی در منزل اختصاص دهند. در صورت امکان شرایطی را برای دوچرخه سواری ، اسکیت ، بازی با توپ ، طناب بازی و …. در پارکینگ یا فضاهای سبز نزدیک منزل ( در شرایطی که امکان فاصله گذاری اجتماعی باشد ) فراهم نمایند و در نهایت از فرصت آخر هفته برای پیاده روی ، دویدن و کوهنوردی استفاده کنند .