مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور با اشاره به اهمیت تغذیه مناسب در مبتلایان به ایدز به برخی نکات مهم تغذیهای در این بیماران اشاره کرد.
مینا کاویانی مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی، با اشاره به اهمیت تغذیه مناسب گفت: تغذیه خوب شامل انتخاب و حفظ الگوی غذایی سالم است و باعث حفظ سلامت کلی فرد شده و به سیستم ایمنی بدن وی کمک میکند.
به گفته وی تغذیه مناسب به مبتلایان به HIVبرای داشتن وزن مناسب و جذب داروهای HIVتجویز شده کمک میکند.
ایشان با اشاره به حمله ویروسHIV به سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا گفت: تضعیف سیستم ایمنی در مبتلایان به این بیماری باعث دشوار شدن مقابله بدن فرد با عفونتها میشود.
وی خاطرنشان کرد: مبتلایان به HIV روزانه داروهای مخصوصی را استفاده می کنند که مانع از بینرفتن سیستم ایمنی فرد مبتلا شده و همچنین باعث تقویت و سالم نگهداشتن سیستم ایمنی وی میشوند.
اهمیت رژیم غذایی مناسب در مبتلایان بهHIV
مینا کاویانی با بیان این که اصول اولیه یک رژیم غذایی سالم برای همه افراد از جمله مبتلایان به HIVیکسان است گفت: این بیماران در رژیم غذایی روزانه خود باید غذاهای متنوعی شامل پنج گروه غذایی میوهها، سبزیها، غلات سبوسدار، منابع غذایی پروتئینی، شیر و لبنیات کمچرب مصرف کنند.
به گفته وی این افراد برای حفظ وزن سالم و مناسب باید حتما روزانه به مقدار کافی غذا بخورند.
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه به این بیماران توصیه کرد که رژیم غذایی آنها حاوی غذاهای کمچرب به ویژه مقدار کم چربیهای اشباعشده، کمسدیم (نمک)، بدون قند و شکر افزوده باشد.
عوارض تغذیهای داروهای ضد ویروس HIV
مینا کاویانی با اشاره به عوارض داروی های ضد ویروس ایدز خاطرنشان کرد: گاهی داروهای ضدویروس HIVباعث بروز مشکلات تغذیهای در مبتلایان میشود. همچنین برخی عفونتهای مرتبط با HIVدر این بیماران غذاخوردن یا بلعیدن را دشوار میکند.
وی از عوارض جانبی داروهای HIV به مواردی نظیر بیاشتهایی، حالت تهوع یا اسهال اشاره کرد و به بیماران مبتلا به HIVکه دچار مشکلات تغذیهای هستند توصیه کرد حتما با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کرده و برای جلوگیری از مشکلات تغذیهایبه ایمنی مواد غذایی نیز توجه ویژه داشته باشند.
اهمیت توجه به ایمنی مواد غذایی برای مبتلایان به HIV
مسئول آموزش همگانی انستیتو تغذیه گفت: آلودگی غذا و آب به وسیله میکروبهای بیماریزا باعث ایجاد بیماریهای ناشی از غذا یا مسمومیت غذایی میشود. بنابراین برای جلوگیری از ایجاد این بیماریها حتما باید به ایمنی مواد غذایی در مراحل انتخاب، آمادهسازی، تهیه و نگهداری مواد غذایی توجه داشت.
به گفته وی با توجه به این که ویروس HIVبه سیستم ایمنی بدن فرد آسیب میرساند، بیماریهای ناشی از غذا در مبتلایان به ایدز، جدیتر و شدیدتر از افراد سالم است. بنابراین رعایت دستورالعملهای مربوط به ایمنی مواد غذایی در این افراد باعث کاهش خطر ابتلا به این دسته از بیماریها میشود.
نکات مهم برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا
مینا کاویانی در ادامه با تاکید بر ضرورت رعایت دستورالعملهای ایمنی مواد غذایی توسط مبتلایان به HIVنکات زیر را بیان کرد.
الف- مبتلایان به ایدز از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنند.
– تخم مرغ خام یا غذاهای حاوی تخم مرغ خام
– مرغ، گوشت و غذاهای دریایی خام یا نیمپز
– شیر یا لبنیات و آبمیوههای غیرپاستوریزه
ب- برای دستیابی به ایمنی مواد غذایی از چهار اصل اساسی زیر پیروی کنند.
۱- تمیز کردن: پیش از تهیه غذا دستها، وسایل آشپزی و سطوحی که مواد غذایی روی آن آماده میشود، شسته و تمیز شود.
۲- جدا کردن: برای جلوگیری از پخش میکروبها از یک مواد غذایی به یکدیگرباید آنها را از یکدیگر جدا کرد. به عنوان مثال گوشت خام، مرغ، غذاهای دریایی و تخم مرغها را باید از غذاهایی که آماده خوردن هستند نظیر میوهها، سبزیها و نان جدا نگهداری کرد.
۳- کامل پختن: برای اطمینان از دمای ایمن پخت از دماسنج مواد غذایی استفاده شود.
۴- سرد کردن : گوشت، مرغ، تخم مرغ، غذاهای دریایی یا سایر غذاهایی که احتمال دارد تا زمان پخت خراب شوند حتما در در یخچال نگهداری شود یا در فریزر منجمد شوند.
https://sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=45171&newsview=123351