رزیتا کمیلی فنود کارشناس تحقیقات انستیتو تحقیقات تغذیه ای وصنایع غذایی گفت:
میوه سنجد با مقادیر بالای آنتی اکسیدان، ویتامین ها و فلاونوئیدها یک محصول عالی برای سلامتی است. سنجد حاوی ویتامین های A، B12، C، E و K می باشد. لیکوپن یک آنتی اکسیدان قوی است که از DNA و پروتئین ها محافظت می کند و در سنجد وجود دارد.
سنجد حاوی پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن و فسفر و اسیدهای چربی نظیر پالمیتیک، اولئیک و لینولنیک است.
کمیلی در مورد خواص سلامتی بخش سنجد گفت:
- سنجد با ا سترس اکسیداتیو مبارزه می کند عصاره استخراج شده از برگ و میوه سنجد تولید رادیکالهای آزاد را به تاخیر می اندازد و در نتیجه استرس را مهار می کند.
- سنجد از معده محافظت می کند، روغن هسته و پالپ آن باعث ترمیم غشای معده می شود.
- سنجد می تواند التهاب را کاهش دهد. و برای مقابله با التهاب مفصلی کاربرد دارد. و عصاره آن می تواند فعالیت التهابی در سلولها را کاهش دهد.
- سنجد با سرطان مبارزه می کند مطالعات حیوانی نشان می د هد که عصاره سنجد با رشد تومورهای موجود در معده و پوست مبارزه می کند و باعث افزایش مرگ سلولهای سرطانی می شود و فعالیت ژنتیکی ضد سرطان را افزایش می دهد.
- سنجد از کبد محافظت می کند. مطالعات نشان می دهد عصاره سنجد شدت سیروز کبدی را کاهش می دهد و روغن سنجد اثر بیشتری در درمان سیروز کبدی دارد.
- سنجد در برابر اشعه رادیواکتیو از بدن محافظت می کند.
- سنجد علائم دیابت را کاهش می دهد. عصاره سنجد توانایی مبارزه با فشار خون بالا در افراد دیابتی را دارد
- سنجد فرآیند درمان زخم ها را تسریع می کند.
- سنجد از مغز محافظت می کند.
- سنجد، سیستم ایمنی را تقویت می کند
- سنجد خاصیت ضد باکتریایی دارد عصاره برگ سنجد اثر مهارکنندگی رشد تعدادی از باکتریها نظیر اشرشیاکلی ، سالمونلاتیفی، شیگلا، استرپتوکوکوس نومونیا و استافیلوکوکوس اورئوس را دارد.
- سنجد به رفع خشکی چشم کمک می کند. روغن خوراکی هسته سنجد باعث باز گرداندن اشک در چشم می شود و علائم خشکی چشم ناشی از آب و هوای سرد را کاهش می دهد. و از طرفی اسیدهای چرب موجود در سنجد مواد شیمیایی تولید می کنند که با التهاب مبارزه می کند و به تشکیل اشک چشم کمک می کند.
- سنجد سلامت قلب را افزایش می دهد عصاره سنجد از ترشح مایعات بدن به ریه ها جلوگیری کرده و توانایی قلب را برای مقابله با استرس افزایش می دهد و روغن سنجد از طریق فعالیت های آنتی اکسیدانی، آسیب قلبی را کاهش می دهد. و این باعث می شود که وضعیت طبیعی قلب و ساختار شیمیایی آن حفظ شود.
- سنجد سلامت پوست را افزایش می دهد. ترکیبات موجود در سنجد به نرم شدن پوست کمک می کند. پیری و خشکی پوست را کاهش می دهد. سرمازدگی و آسیب ناشی از آفتاب را درمان می کند و التهاب را تسکین می دهد.
- سنجد، لخته شدن خون را کاهش می دهد. مطالعات نشان می دهند که مصرف سنجد با کاهش لخته شدن خون خطر بیماری قلبی و عروقی را تعدیل می کند.
- سنجد باعث سم زدایی از معده و روده می شود
- از شیره گل سنجد برای پایین آوردن تب های شدید استفاده می شود.
- سنجد سرشار از ویتامین c می باشد
- جوشانده گل سنجد برای بیماریهایی نظیر فلج و کزاز و مشکلات قلبی و زخمهای ریوی و تنگی نفس مفید است.
- سنجد اسهال را بر طرف می کند و مصرف زیاد آن منجر به یبوست می شود.
- سنجد برطرف کننده تکرر ادرار است.
- از ریشه سنجد در صنعت عطر سازی استفاده می شود.
- سنجد به دلیل فیبر بالا با ایجاد احساس سیری تا حدی سبب کاهش اشتها و لاغری می شود.
- سنجد سرشار از کلسیم است و برای افرادی که دچار پوکی استخوان هستند مفید است و استخوانها را محکم می کند. پودر هسته سنجد غضروف ساز است و برای ترمیم مفاصل و کمر درد می توان آن را با شیر میل کرد.
25-در طب سنتی از آن برای پیشگیری از پیری، افزایش سلامت قلب و پاکسازی پوست و پیشگیری از سرطان و درمان دیابت استفاده می شود.
این کارشناس انستیتو در مورد عوارض و مضرات سنجدگفت:
سنجد می تواند فشار خون را پایین آورد بنابراین یکی از عوارض جانبی آن پایین آمدن بیش از اندازه فشار خون است و از طرفی می تواند سرعت انعقاد خون را کاهش دهد بنابر این در افرادی که بریدگی و جراحت عمیق دارند یا در انتظار عمل جراحی هستند باید با احتیاط مصرف شود.