سرطان پروستات و نقش تغذیه در پیشگیری آن

تهیه کننده : دکتر حمید راسخی

عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور

 

سرطان پروستات شایع ترین سرطان در بین مردان است. در این میان، شیوع آن در بین مردان سیگاری و افرادی که دارای چاقی شکمی، سابقه خانوادگی این بیماری هستند، بیشتر است. رژیم های غذایی کم فیبر و با گوشت قرمز فراوان و دارای چربی های اشباع نیز از عوامل خطر این بیماری محسوب می شوند.

مصرف متعادل غذا، کاهش مصرف لبنیات پرچرب، تبعیت از رژیم های غذایی آسیایی یا مدیترانه ای ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری کند.

جوامع آسیایی، که معمولا از فیتواستروژن سویا (جنیستئین و دایدزین) در مقادیر زیاد، مصرف می کنند در مقایسه با جوامع غربی از شیوع ابتلای کمتری برخوردار هستند.

سطوح پایین سلنیوم، روی و سطوح بالای مس، آهن و منگنز با خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است.

سایر عواملی که می توان به عنوان عامل حفاظتی و پیشگیری از سرطان پروستات نام برد، عبارتند از:

سبزیجات آلیوم (سیر، پیازچه، پیاز، پیازچه و تره فرنگی)

اپیژنین (جعفری، کرفس)

سبزیجات خانواده کلم

کورکومین، زنجبیل

اپی گالوکاتکین گالات (EGCG-چای سبز)

غلات کامل، آجیل

لیگنان ها

رژیم کم چرب

لیکوپن و سایر کاروتنوئیدها

فعالیت بدنی و ورزش

پلی فنول ها (کاکائو، عصاره هسته انگور، انار، کورستین، رزوراترول)

سلنیوم رژیم غذایی

جنستئین سویا و ایزوفلاون ها

رژیم های گیاهخواری

ویتامین D

ویتامین E (گاما توکوفرول) موجود در گردو، گردو، دانه کنجد، ذرت و روغن های کنجد

و روی(Zn).

ماهی موجود در رژیم غذایی مدیترانه ای و همچنین اسیدهای چرب امگا 3 موجود در رژیم غذایی ممکن است در برابر سرطان کشنده پروستات محافظت کنند و این درحالیست که مکمل های رژیمی چنین عملکردی ندارند و حتی ممکن است اثر تشدید کنندگی بر سرطان داشته باشند. بنابراین باید از مصرف ویتامین ها یا سایر مکمل ها به منظور پیشگیری از سرطان پروستات خودداری کرد.

مداخلات تغذیه ای در درمان سرطان پروستات:

  • اطمینان از دریافت کافی کالری و پروتئین و اجتناب از مصرف زیاد کالری.
  • در صورت وجود چاقی، رعایت رژیم غذایی مناسب و رسیدن به وزن مناسب.
  • دریافت منابع غذایی ویتامین C و روی(Zn) پس از عمل جراحی به منظور بهبود سریع زخم ها و همچنین دریافت غذاهای غنی از  سلنیوم .
  • در صورت مصرف داروهای کورتون، کنترل دریافت نمک و سدیم باید در الویت باشد.
  • افزایش استفاده از میوه ها و سبزیجات، به ویژه سبز و زرد نارنجی، و منابع اسید فولیک.
  • افرایش مصرف فرآورده های گوجه فرنگی و میوه های هندوانه، گریپ فروت قرمز و توت فرنگی بخاطر داشتن لیکوپن. آب انار ممکن است احتمال عود این بیماری را کاهش دهد.
  • استفاده از مقادر فراوان ایزوفلاونوئیدها: لوبیا، سویا، عدس، توفو، تمپه، آجیل سویا، شیر سویا و میوه های خشک از منابع خوب ایزوفلاونوئیدها هستند.
  • ویتامین 😀  که می توان از شیر غنی شده با ویتامین D و از قرارگرفتن معمول در معرض نور خورشید به دست آورد.

 

فهرست