سه باور غلط درباره تغذیه سالم که بین مردم رواج دارد

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه با اشاره به این که همیشه باور‌های نادرستی وجود دارند که بر رژیم غذایی روزانه ما اثرمی‌گذارند، گفت: نکته اینجاست که معمولا هم ذره‌ای حقیقت درآن‌ها وجود دارد بنابراین چنین باورهایی برای برخی باور‌پذیر می‌شوند.

دکتر گلبن سهراب در گفت و گو با خبرنگار با اشاره به این که باورهای غذایی نادرست سلامت جامعه را تهدید می کند، اظهار کرد: متاسفانه تغییر در الگوی غذایی غلطی که سالها در بین عموم تثبیت شده، کار دشوار و پیچیده ای است، ضمن این که مداومت این الگوی اشتباه غذایی می‌تواند به قیمت از دست دادن سلامت تمام شود.

روغن دنبه مضر است یا مفید؟

این عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که یکی از اشتباهات رایج تصور سالم بودن روغن های حیوانی مثل روغن دنبه است تاکید کرد: استفاده از روغن دنبه عامل بروز بیماری‌های قلب و عروقی است.

وی با تاکید بر این که مصرف روغن دنبه به هیچ عنوان برای برای افراد کم تحرک، سالمندان و بیماران قلبی، توصیه نمی‌شود خاطرنشان کرد: برای مثال مداومت مصرف دنبه برای کسانی که فعالیت بدنی مناسبی ندارند و بی‌تحرک هستند، می‌تواند منجر به گرفتگی عروق و ابتلا به بیماری‎های قلبی شود.

دکتر سهراب خاطرنشان کرد: چربی‌های منجمد که به‌ دلیل کثرت اجزای عرضی به حالت جامد در آمده‌اند، برای تغذیه مناسب نیستند و مصرف نابه‌جا و بیش از حد روغن دنبه در افرادی که قوه هاضمه آنان قوی نیست، می‌تواند منجر به آسیب‌های جسمی شود.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه از توصیه افراد غیرکارشناس مبنی بر مصرف روغن دنبه انتقاد کرد و افزود: باید دید که چه ماده غذایی کجا و چگونه استفاده می‎شود مثلا اسکیموها هم از روغن دنبه استفاده می‌کنند و عمر طولانی هم دارند، اما برای زندگی مدرن این نوع روند غذایی جز افزایش آمار بیماری‎های قلبی و افزایش کلسترول و فشار خون بالا آورده دیگری به همراه ندارد.

تخم مرغ  و اشتباهات رایجی که درباره  نگهداری و مصرف آن وجود دارد

وی در بخش دیگری از این گفت و گو درباره نحوه نگهداری مصرف تخم مرغ و اشتباهات رایجی که وجود دارد نیز توضیحاتی داد و خاطرنشان کرد که شستن پوست تخم مرغ از آنجا که باعث باز شدن منافذ آن شده و احتمال انتقال آلودگی را به درون تخم مرغ افزایش می دهد مناسب نیست و باید هنگام مصرف شسته شود.

وی با تاکید بر این که احتمال آلودگی پوسته تخم مرغ زیاد است و نباید در محفظه‌هایی که به عنوان جا تخم مرغی در یخچال‌ها تعبیه شده قرارداده شود افزود: تخم مرغ باید در ظروف دربسته، در یخچال و در درجه حرارت پائین تر از ۱۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که در صورتی که تخم مرغ به مدفوع آغشته یا خون آلود بود و یا ترک داشت، بهتر است شسته شود نیز توصیه کرد: باید این تخم مرغ ها بلافاصله مصرف شود ضمن این که از قراردادن تخم مرغ در کنار سایر مواد غذایی خودداری و پس از تماس با تخم مرغ، دست‌ها نیز باید شسته شوند.

دکتر سهراب با بیان این که در گذشته برخی عقیده‌ها رایج بود که اگر تخم مرغ به صورت خام یا نیم پز مصرف شود مقوی‌تر است گفت: تخم مرغ برای خوردن باید کاملا پخته شود و حرارت ۷۰ درجه سانتیگراد به کلیه قسمت‌های آن برسد و زرده و سفیده کاملا سفت شود.

بهترین ظرف برای پخت وپز مس است؟

توصیه هایی برای استفاده از بهترین ظروف برای پخت و پزبخش دیگری از صحبت های این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه را به خود اختصاص داد، وی با اشاره به این که بهترین ظروف از نظر طب جدید برای پخت و پز غذا ظروف شیشه ای و پیرکس هستند، گفت:  این ظروف هنگامی که در معرض حرارت قرار می گیرند هیچ واکنشی با غذا نمی دهند و عناصر تشکیل دهنده آنها هنگام پخت وارد غذا نمی شود.

وی با اشاره به این که عناصر تشکیل دهنده بقیه ظروف مانند آلومینیومی، روحی، مسی، تفلن، چدن و یا ملامین هنگام پخت وارد غذا می شود هشدار داد: ظروف مسی زود اکسید می شوند و ترکیب پذیری بالایی با مواد غذایی دارند، بنابراین می‌توانند باعث مسمومیت شوند.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه ادامه داد: وجود آلیاژهایی مانند قلع، نیکل، استیل و لعاب که به عنوان پوشش ظروف مسی برای کاهش میزان ورود مس به غذا استفاده می شود، سبب ورود فلزات سنگین به بدن می شود.

وی افزود: اگر غذاهای اسیدی و قلیایی برای مدت طولانی در ظروف مسی پخته یا نگهداری شوند باعث تخریب غذا می شود.

دکتر سهراب خاطرنشان کرد: مس با غذاهای اسیدی واکنش نشان می دهد پس به این علت ظروف مسی را معمولا با لایه ای از یک فلز دیگرمثل قلع یا استیل یا نیکل می پوشانند تا از ورود مس به غذا جلوگیری شود، این لایه درهنگام پخت و پز به مقدار کم در غذا حل می شود بنابراین از پختن غذاهای اسیدی در ظروف مسی پوشش داده نشده باید اجتناب کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه با اشاره به این موضوع که اگر در هنگام شست و شو، خراشیدن یا ساییدن این ظروف، لایه پوششی محافظ از بین برود دیگر نباید در ظروفی که لایه پوششی آنها از بین رفته پخت و پز کرد اضافه کرد: این فلز هنگامی که در مقادیر زیاد وارد غذا می شود باعث تهوع، استفراغ و اسهال می شود.

https://sbmu.ac.ir/index.jsp?siteid=518&fkeyid=&siteid=518&pageid=42632&newsview=116712

 

مطالب مشابه

فهرست