طرح تحقیقاتی تدوین سبدهای غذایی حمایتی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای گروه های آسیب دیده شهری تهران: کودکان کار، معتادان متجاهر و زنان بی سرپرست

 

دکتر فاطمه محمدی نصرآبادی مجری طرح عنوان کرد: طراحی و تدوین سبدهای غذایی مقرون به صرفه برای کودکان کار، معتادان متجاهر و زنان بی سرپرست به تفکیک گروه های سنی و جنسی که ضمن احراز استاندارهای علمی در تأمین انرژی و مواد مغذی کافی، قابلیت اجرا، زمان و هزینه برای آماده سازی سبد را در نظر می گیرند، به عنوان راهنمایی در برنامه های آموزشی و مرجعی برای طراحی سیاست های حمایتی هدفمند از اقشار آسیب پذیر جامعه اقدامی ضروری است.

طراحی و تدوین سبدهای غذایی مقرون به صرفه برای کودکان کار، معتادان متجاهر و زنان بی سرپرست به تفکیک گروه های سنی و جنسی که ضمن احراز استاندارهای علمی در تأمین انرژی و مواد مغذی کافی، قابلیت اجرا، زمان و هزینه برای آماده سازی سبد را در نظر می گیرند، به عنوان راهنمایی در برنامه های آموزشی و مرجعی برای طراحی سیاست های حمایتی هدفمند از اقشار آسیب پذیر جامعه اقدامی ضروری است. در این مطالعه برای تدوین سبدهای غذایی حمایتی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای گروه های آسیب دیده شهری تهران از اطلاعات “بررسی الگوی مصرف مواد غذایی و وضعیت تغذیه ای خانوار و فرد در کشور در سال 98-1397” ، مرکز آمار و جدول ترکیبات غذایی ایرانی استفاده شد. انرژی، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی برای گروه های سنی و جنسیتی براساس آخرین راهنماهای غذایی ملی و بین المللی WHO/FAO با هدف ارتقاء سلامت و پیشگیری از بیماری ها در نظر گرفته شد. جداول سبد غذایی حمایتی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای 16 گروه سنی (2-1 سال، 3-2 سال، 5-4 سال، 11-6 سال، 17-12 سال، 29-18 سال، 60-30 سال و بالای 60 سال) و جنسیتی محاسبه شد. سهم کربوهیدرات، پروتئین و چربی از انرژی تأمین شده در سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه به ترتیب 55-75، 10-15 و کمتر از 30 درصد و پروتئین حیوانی از کل پروتئین حدود 50% بود. از میان ریزمغذی های کلیدی، ریبوفلاوین و ویتامین آ بیشتر از مقدار مورد نیاز و آهن و کلسیم در محدوده 85-80% نیاز تامین شده اند.

 

تأثیرات و کاربردها زمینه طراحی برنامه‌های کوپن غذا بر پایه اطلاعات سبدهای غذایی مطلوب و مقرون به صرفه پایدار برای گروه های آسیب دیده شهری تهران وجود دارد. این امر امکان خریداری مواد غذایی بر اساس سلیقه یا ترجیحات افراد را فراهم آورده و ضمن تشویق افراد به خرید مواد غذایی سالم تر، می‌توانند با حمایت از خرده‌فروشان مواد غذایی سالم و تولید محلی، به تقویت اقتصاد غذایی محلی کمک کنند.
محدودیت‌های شواهد با توجه به گستردگی محاسبات و ملاحظات خاص در مورد زنان باردار و شیرده پرداختن به این مهم در طرح جاری مقدور نبود. براى تدوين سبد غذايی مطلوب به داده هاى به روز و معتبر مصرف مواد غذايی دسترسی نداشتیم. برآورد نكردن هزينه ريالى ســبدهاى غذايى مطلوب پيشنهادى يكى ديگر از محدوديت هاى اين گزارش است كه علت آن را مى توان به نوسانات شديد قيمت اقلام غذايى، در اختيار نداشتن داده هاى به روز مصرف سرانه انرژى و مواد مغذى افراد و نداشتن اطلاعات كافى از قیمت و عادات غذايى ساكنان مناطق مختلف كشور نسبت داد.
مخاطبان طرح پژوهشی رسانه ها و مردم
متخصصان و پژوهشگران
سياستگذاران پژوهشي
تبعات این پیام پژوهشی اقتصادی
تبعات این پیام پژوهشی – توضیحات تبعات اجتماعی: افراد آسیب دیده اجتماعی امکان خریداری مواد غذایی بر اساس سلیقه یا ترجیحات خود را دارند.

تبعات بهداشتی: افراد یاد شده تشویق به خرید مواد غذایی سالم تر می شوند که در سلامتی خانوار موثر است.

تبعات اقتصادی: با خرید مواد غذایی از خرده‌فروشان مواد غذایی سالم و تولید محلی حمایت میشود که این به تقویت اقتصاد غذایی محلی کمک کنند.

مقاله ندارد
عنوان مقاله
آدرس اینترنتی مقاله (لینک مقاله)
منابع و مراجع

 

فهرست