طرح تحقیقاتی طراحی برنامه غذایی به منظور بهبود وضعیت دریافت غذایی گروههای آسیب پذیر اجتماعی ساکن در پویاشهر، یاورشهر و گرمخانه‌های شهر تهران

 

دکتر سمیرا ابراهیم اف مجری طرح عنوان کرد: این طرح با هدف تامین بخشی از نیازهای تغذیه‌ای کودکان کار ساکن در پویاشهرها و تامین کل نیازهای تغذیه ای معتادان متجاهر ساکن در یاورشهرها و نیز افراد بی‌خانمان در گرمخانه‌های شهر تهران برنامه غذایی برای دو هفته (14 روز) تنظیم شد. برنامه غذایی کودکان شامل یک وعده ناهار و یک میان وعده برای 3 گروه و به تفکیک دو جنس بود. برنامه غذایی معتادان و افراد بی خانمان در قالب 3 وعده اصلی و دو میان وعده برای دو جنس بود.

با هدف تامین بخشی از نیازهای تغذیه‌ای کودکان کار ساکن در پویاشهرها و تامین کل نیازهای تغذیه ای معتادان متجاهر ساکن در یاورشهرها و نیز افراد بی‌خانمان در گرمخانه‌های شهر تهران برنامه غذایی برای دو هفته (14 روز) تنظیم شد. کودکان کار ساکن در پویاشهرهای تهران تنها یک وعده یا یک میان وعده را در پویاشهرها میل می‌کنند. از این رو در این مطالعه برای تامین نیازهای تغذیه‌ای آنان 25 درصد از انرژی روزانه برای یک وعده اصلی (ناهار) و 15 درصد انرژی روزانه مورد نیاز برای میان وعده در نظر گرفته شد. برای تدوین برنامه غذایی مختص کودکان یاد شده این کودکان به سه گروه سنی گروه‌بندی شدند. سهم کربوهیدرات،‌ پروتئین و چربیها به ترتیب،‌ 55ـ‌53،‌ 15ـ‌12 و 30ـ‌28 درصد از انرژی مورد نیاز روزانه محاسبه شد. برنامه غذایی معتادان و افراد بی خانمان در قالب 3 وعده اصلی و دو میان وعده برای دو جنس بود. مقدار پروتئین، کربوهیدرات و چربی برنامه غذایی برای معتادان و افراد بی خانمان روزانه به ترتیب حدود 15، 55 و 30 درصد انرژی روزانه محاسبه شد تعیین شد. سپس با توجه به توصیه‌های هرم غذایی بزرگسالان و سبد مطلوب غذایی، مقدار گروه شیر و لبنیات، سبزیها، میوه‌ها، نان و غلات، گوشتها، چربیها و متفرقه برای مردان و زنان محاسبه ‌شد. در مرحله بعد، برای مدت 14 روز، گروههای غذایی در قالب سه وعده اصلی و دو میان وعده به صورت منوی روزانه طراحی شد. به منظور اطمینان از ارائه مواد غذایی به مقدار مورد نیاز، مقدار مواد غذایی تشکیل دهنده هر غذا به جزئیات ذکر شد و دستور پخت برای هر غذا ارائه و مقدار قابل ارائه برای هر پرس برای مردان و زنان به صورت جداگانه ارائه شد.

تأثیرات و کاربردها: نقش تغذیه در رشد و تکامل کودکان و نیز سلامتی بزرگسالان آسیب دیده غیر قابل انکار است. تغذیه صحیح به ویژه در دوران سم‌زدایی و ترک اعتیاد و به دلیل افزایش متابولیسم مواد مخدر در سلامت معتادان نقشی حیاتی دارد.

محدودیت‌های شواهد: اگر میزان دقیق دریافت غذایی افراد شرکت کننده در طرح گزارش می شد و پذیرش آنان از برنامه های غذایی ارائه شد ارزیابی میشد امکان تنظیم برنامه بر اساس سلیقه افراد وجود داشت که در نتیجه پذیرش برنامه های غذایی بیشتر می شد.

تبعات این پیام پژوهشی – توضیحات از نظر اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بهداشتی، ارزش های دینی و قوانین سازمان غذا و دارو تبعات سلامتی: دریافت وعده های غذایی نام برده تامین کننده بخشی از نیازهای افراد بود که در نهایت باعث ارتقاء وضعیت تغذیه و سلامت در آنان خواهد شد. که این امر در کودکان باعث بهبود رشد و در معتادان باعث ارتقاء سلامتی و تسهیل در ترک اعتیاد خواهد شد.

تبعات اجتماعی و اقتصادی: با تغذیه سالم و ارتقاء سلامتی امکان ترک اعتیاد محتمل تر خواهد بود.

تبعات اقتصادی: معتادانی که ترک اعتیاد کرده اند قدرت کار و بازدهی اقتصادی بالاتری نسبت به قبل خواهند داشت.

مقاله ندارد

 

فهرست