همایش علمی تغذیه سالم

همایش علمی تغذیه سالم

همایش علمی”غذای سالم” در تاریخ ۱/۱۰/۹۵ در محل انستیتو تحقیقات تغذیه¬ای و صنایع غذایی کشور با حضور کلیه دستاندرکاران امر غذا و تغذیه در کشور، از ساعت ۸:۳۰ -۱۳:۳۰ برگزار گردید.
در ابتدای همایش آقای دکتر حسینی ضمن عرض خیر مقدم اعلام کردند که بیش از ۴۵ درصد ایرانیان یا اضافه وزن دارند یا چاق هستند و شیوع این عارضه در استان های شمالی و شمال غربی بیشتر است.
ایشان هم چنین فرمودند سوء تغذیه یک چالش و مساله مهم جهانی است که به دو صورت مصرف کم کالری و گرسنگی و نیز اضافه وزن و چاقی خودنمایی می‌کند.
رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی ادامه داد: سرانه قند، شکر، نمک و چربی در ایران نسبت به متوسط جهانی بالاتر است به طوری که سرانه مصرف نمک حدود دو برابر، شکر ۲۱ درصد و روغن ۳۰ درصد بیشتر از میانگین جهانی است.
حسینی ادامه داد: پایش عوامل خطر تغذیه‌ای یکی از وظایف انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور است که اولین گزارش آن در روزهای گذشته آماده و تحویل مسئولان وزارت بهداشت شد و از این پس هر ۶ماه یکبار چنین گزارشی آ‌ماده می‌شود و در اختیار مسئولان وزارت بهداشت قرار می‌گیرد.
وی گفت: در این مسیر، برنامه ملی مراقبت از غذا و تغذیه نیز از سال ۹۲ در کشور در حال اجراست اما برنامه ملی پایش مصرف مواد غذایی هنوز شروع نشده است و در صورت تامین اعتبار تا آخر امسال اجرایی می‌شود.
دکتر حسینی همچنین از برنامه تولید نمک‌های توخالی برای کاهش میزان مصرف واقعی نمک در بین ایرانیان و از آغاز درج برچسب چراغ راهنما روی محصولات غذایی خبر داد.
در ادامه همایش دکتر علی اکبر سیاری افزود: نمک، شکر و چربی، سه عامل مهم تغذیه ناسالم و بروز بیماری های غیر واگیر به خصوص بیماری های قلبی-عروقی و سرطان است و با توجه به میزان بالای مصرف این مواد مضر در ایران، حد مجاز آنها در اقلام غذایی کاهش یافته است.
دکتر سیاری اضافه کرد: در مورد روغن‌ها نیز مضرترین و خطرناک ترین چربی، اسید چرب ترانس است که اکنون حد مجاز برای محصولات داخلی آن، حداکثر پنج درصد و برای محصولات وارداتی، ۲ درصد است و بر اساس مصوبه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی تا پنج سال آینده این میزان در تمام روغن های موجود در بازار کشور باید به صفر برسد.
وی خاطرنشان کرد: نمک، عامل مهم بروز بیماری‌های قلبی-عروقی، سکته مغزی، بیماری های کلیوی و استخوانی است و علاوه بر کاهش میزان آن در محصولات غذایی باید برای کاهش مصرف آن در بین مردم فرهنگ سازی بشود.
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: رسیدن به تغذیه سالم در بین مردم شرایطی دارد، مردم باید درآمد کافی برای خرید مواد غذایی را داشته باشند، تولیدات مواد غذایی سالم در کشور وجود داشته باشد، این مواد در دسترس مردم باشد، فرهنگ و سواد تغذیه ای در بین مردم بالا برود و البته مردم باید بدن سالمی داشته باشند تا غذای سالم به زندگی سالم آنها کمک کند.
در پایان سخنرانی دکتر سیاری رئیس محترم پژوهشگاه غذا و دارو سازمان غذا و دارو دکتر حسین رستگار از برنامه های سازمان غذا و دارو در خصوص نظارت بر عوامل خطر تغذیه ای مطالبی را ایراد فرمودند.
در همایش تغذیه سالم دکتر زهرا عبداللهی ضمن اشاره به افزایش شیوع چاقی و اضافه وزن با افزایش سن در ایران، گفت:  ۵۴ درصد زنان و ۵۴ درصد مردان، دچار اضافه وزن یا چاقی هستند و ۷۰ تا ۸۰ درصد زنان و مردان بالای ۴۵ سال به چاقی و اضافه وزن مبتلا هستند.
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این که بسیج ملی تغذیه سالم از ۲۹ آذر تا ۱۵ دی اجرا می شود، افزود: دیابت، بیماری های قلبی-عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی عامل ۵۲ درصد مرگ ها در ایران است.
دکتر عبداللهی با بیان این که ۳۰ درصد از موارد سرطان در ایران ناشی از عادات بد غذایی است، گفت: ۱۹ درصد سرطان ها که سرطان گوارشی هستند به علت تغذیه ناسالم به وجود می‌آیند و این عامل، موجب ۳۱ درصد بیماری های قلبی و عروقی است.
وی یکی از عوامل بروز سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی را مصرف کم سبزی و میوه دانست و گفت: ۸۸ درصد ایرانیان الزام مصرف روزانه پنج وعده سبزی و میوه را رعایت نمی‌کنند.
دکتر عبداللهی با بیان این که حد مجاز مصرف شکر در روز ۲۵ گرم است، افزود: ایرانیان روزانه ۶۶ گرم شکر مصرف می‌کنند که بیش از ۲ برابر حد استاندارد است و هر ایرانی روزانه ۴۶ گرم روغن مصرف می‌کند در حالی که میزان توصیه شده آن ۳۵ گرم است.
در بخش دیگر همایش خانم مینا اسماعیلی عضو محترم هیات علمی انستیتو در خصوص میزان دریافت قندهای ساده، نمک و روغن در رژیم غذایی ایرانیان سخنرانی ارائه فرمودند.
و در ادامه دکتر تیرنگ رضا نیستانی مدیر گروه تحقیقات تغذیه انستیتو در رابطه بین دریافت نمک، شکر و چربی افزوده بر وضعیت ریز مغذی ها توضیحاتی فرمودند.
و در پایان همایش توسط آقایان دکتر حسینی، دکتر سیاری، دکتر رستگار و خانم دکتر عبداللهی از حامیان غذای سالم تقدیر و تشکر گردید.

فهرست