اهمیت تغذیه مناسب در افراد مبتلا به HIV و ایدز

مقدمه:

ویروس HIV به سیستم ایمنی حمله می‌کند. در مراحل اولیه عفونت، فرد علائم قابل مشاهده‌ای از بیماری را نشان نمی‌دهد، اما بعداً بسیاری از علائم ایدز آشکار می‌شوند. از جمله این علائم می‌توان کاهش وزن، تب، اسهال و عفونت های فرصت طلب (مانند گلودرد و سل) را نام برد. داشتن تغذیه خوب از زمانی که فرد به HIV آلوده می‌شود بسیار مهم است. آموزش تغذیه در مراحل اولیه به فرد این فرصت را می‌دهد تا عادات غذایی سالم را برای خود ایجاد کند و برای بهبود امنیت غذایی در خانه، به ویژه در مورد تهیه، نگهداری و پخت غذا اقدام کند.

 

تغذیه خوب همچنین برای کمک به حفظ سلامت و کیفیت زندگی فرد مبتلا به ایدز، بسیار حیاتی است. عفونت HIV به سیستم ایمنی آسیب می‌رساند که می‌تواند زمینه‌ساز ابتلا به عفونت های دیگر مانند تب و اسهال شود. این عفونت‌ها می‌توانند مصرف غذا را کاهش دهند زیرا هم اشتها را کم می‌کنند و هم در توانایی بدن برای جذب غذا اختلال ایجاد می‌کنند. در نتیجه فرد دچار سوءتغذیه، کاهش وزن و ضعف می‌شود.

یکی از علائم بالینی احتمالی شروع ایدز، کاهش وزن در کوتاه‌مدت به میزان 6-7 کیلوگرم برای یک بزرگسال میانسال است. هنگامی که یک فرد در حال حاضر کمبود وزن دارد، کاهش وزن بیشتر می‌تواند اثرات سوء جدّی بر سلامت او داشته باشد. پیروی از رژیم غذایی سالم و متعادل، درمان زودهنگام عفونت و تغذیه مناسب پس از ابتلا به عفونت می‌تواند این کاهش وزن را کاهش داده و تأثیر سوء عفونت‌های بعدی را کاهش دهد.

ممکن است فردی برای عفونت های فرصت‌طلب و همچنین HIV، درمان ترکیبی دریافت کند. این داروها ممکن است بر اشتها و نحوه غذاخوردن فرد مبتلا تأثیر بگذارد.  باید دانست داشتن تغذیه خوب اثر داروهای مصرفی را تقویت می‌کند.

زمانی که نیازهای تغذیه‌ای برآورده نشود، حاصل‌شدن بهبودی پس از یک بیماری، زمان بیشتری طول می‌کشد. در این مدت، خانواده مسئولیت مراقبت از بیمار، پرداخت هزینه‌های درمانی و جبران زیان‌های ناشی از عدم کارکردن و کسب درآمد فرد بیمار را بر عهده خواهد داشت. علاوه بر این، تغذیه خوب می‌تواند به طولانی‌شدن  زمانی که حال فرد با وجود ابتلا بهHIV/AIDS   خوب است و کار می‌کند، کمک کند.

داشتن تغذیه سالم و متعادل برای افراد مبتلا به HIV/AIDS مهم است:

مراقبت و حمایت تغذیه‌ای، رفاه، عزت نفس و نگرش مثبت به زندگی را در افراد مبتلا بهHIV/AIDS  و خانواده‌هایشان، بهبود می‌بخشد. از اینرو تغذیه سالم و متعادل باید یکی از اهداف مشاوره و مراقبت از افراد در تمام مراحل عفونت HIV باشد. داشتن یک برنامه موثر مراقبت و حمایت تغذیه‌ای، موجب ارتقاء کیفیت زندگی افراد مبتلا به HIV/AIDS می‌شود که  از طرق زیر میسر می‌شود:

  • حفظ وزن و قدرت بدن؛
  • جایگزینی ویتامین‌ها و مواد معدنی از دست‌رفته؛
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی و توانایی بدن برای مبارزه با عفونت؛
  • طولانی‌کردن دوره بیماری از زمان ابتلا به ویروس HIV تا ایجاد بیماری ایدز؛
  • بهبود پاسخ به درمان؛ کاهش زمان و هزینه صرف‌شده برای مراقبت‌های بهداشتی؛
  • فعال نگهداشتن افراد آلوده به HIV، اجازه دادن به آنها برای مراقبت از خود، خانواده و فرزندان؛ و
  • مولد نگهداشتن افراد آلوده به HIVقادر به کار و در نتیجه کمک به درآمد خانواده خود.

نمودار زیر ارتباط بین داشتن تغذیه خوب و HIV/AIDS را نشان می‌دهد.

نمودار

 با آرزوی تندرستی و شادی برای همه

تهیه‌کننده: مینا کاویانی

 واژگان کلیدی: HIV- ایدز- تغذیه- عفونت

Reference:

https://www.fao.org/3/Y4168E/y4168e04.htm

فهرست